Afla totul despre glucide!

totul despre glucide

Elementele de baza ale unei alimentatii sunt glucidele, proteinele, lipidele, vitaminele si mineralele. O alimentatie echilibrata si sanatoasa va cuprinde toate aceste elemente, sub diferite forme. In articolul de azi vom vorbi despre glucide si vom afla ce sunt exact, la ce folosesc si unde le gasim.

Glucidele mai poarta si numele de carbohidrati sau zaharide si sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului. Carbohidratii se impart si ei in mai multe grupe: carbohidrati simpli si complecsi. In categoria zaharurilor simple regasim sucroza (zaharul de masa), glucoza si fructoza (in fructe), lactoza (in produse lactate) si maltoza (in bere si anumite legume).

Carbohidratii complecsi sunt cei alcatuiti din mai multe zaharuri simple, insa spre deosebire de acestea, nu au un gust dulce. Polizaharidele se regasesc in cartofi, fasole, nuci, alune, paste fainoase, cereale, orez, painea integrala si legume.

Glucidele simple se absorb rapid de catre organism ducand la cresterea glicemiei si depozitandu-se sub forma de grasime (daca nu sunt consumate rapid prin efort fizic). Glucidele complexe nu sunt atat de usor de absorbit de catre organism, si din acest motiv ele nu cresc dintr-o data nivelul glicemiei.

La ce folosesc? Glucidele produc glucoza, care este singura “sursa de hrana” pentru sistemul nostru nervos. Glucoza intra in peretii celulelor si ajuta la dezvoltarea si inmultirea acestora. Glucidele ajuta organismul in producerea de hormoni, leucocite, trombocite, hematii si anticorpi.

Valoarea lor nutritionala este de 4 kilocalorii (adica 4 calorii) la 1 gram de glucide. Glucidele ar trebui sa fie in proportie de 40% din ratia ta de caloriii zilnice. Este de preferat sa alegi fructoza in locul sucrozei, deoarece prima contine si vitamine si minerale, in timp ce cea de-a doua ofera calorii “goale”. Fiindca au o valoare energetica destul de mare, prea multe glucide pot duce la obezitate (in special daca vorbim de produse rafinate).

Ficatul si muschii stocheaza carbohidratii sub forma de glicogen. Acesta reprezinta rezerva organismului de glucide, in cazul in care alimentatia ta nu i-o ofera. Acest lucru se intampla de cele mai multe ori in timpul dietelor sau in cazul efortului fizic prelungit (cand se consuma foarte multe glucide).

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa in ceea ce priveste glucidele:

-          Consuma zilnic glucide, in special cele naturale (din fructe, legume si produse din cereale integrale);

-          Consuma linte, fasole si mazare, deoarece sunt o sursa excelenta de glucide;

-          Nu exagera, deoarece poti deveni obez;

-          Produsele din cereale integrale trebuie sa contina un procentaj mai mare de cereale integrale decat faina alba.

Ultimele comentarii
  1. Stefan Florentina Magdalena
    Răspunde -
  2. Mirel
    Răspunde -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


4 + patru =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>