Cu ce se ocupa endocrinologia!

Cu ce se ocupa endocrinologia!

Endocrinologia se ocupa cu studiul glandelor endocrine si a hormonilor produsi de aceasta. Sa aflam mai multe despre aceasta parte a medicinii despre care putin stiu!

Sistemul endocrin produce o serie de hormoni, care pot transmite informatii la distanta, pe cale umorala pana la nivelul tesuturilor periferice. Am putea spune ca hormonii sunt responsabili de o multime de mecanisme complexe de functionare a organismului, de aceea orice dezechilibru al hormonilor poate fi devastator pentru corpul nostru.

Sistemul endocrin este responsabil de:

– cresterea si dezvoltarea organismului;

– diferentierea sexuala si reproducerea;

– mentinerea nivelului glicemiei, a ritmului cardiac, a PH-ului, a tensiunii arteriale sau a respiratiei;

– reglarea metabolismului si a aportului nutritiv.

Aceiasi hormoni pot avea mai multe functii organism. Hormonii tiroidieni influenteaza dezvoltarea organismului, dar si reglarea metabolismului sau a homeostaziei. Insulina este un hormon peptidic pancreatic, ce are rol in controlul glicemiei, in cealalta tabara aflandu-se hormonii de contrareglare: glucagonul, cortizolul, hormonul de crestere sau adrenalina. Glicemia sanguina este determinata de actiunea a cel putin unuia dintre hormonii prezentati mai sus.

Sistemul endocrin are mai multe tipuri de glande:

– glanda pituitara si hipotalamusul, localizate in creier;

– tiroida aflata la baza gatului;

– glandele suprarenale, in zona rinichilor;

– pancreasul;

– ovarele si testiculele.

In ceea ce priveste disfunctiile endocrine putem enumera diabetul zaharat, boala Addison, boala Graves, hipertiroidismul, prolactinomul, acromegalia, sindromul Cushing, tiroida Hashimoto, hipotiroidismul, etc.


loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


noua + 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>