Semnale de alarma pentru cancerul colorectal!

Semnale de alarma pentru cancerul colorectal!

Stiai ca in Romania sunt depistati in fiecare an peste 8.000 de pacienti cu cancer colorectal? Hai sa vedem care sunt semnalele de alarma ale acestui cancer!

Cancerul se dezvolta pe polipii precancerosi localizati la nivelul rectului sau colonului, care pot sta latenti pentru mai multi ani inainte de a se activa. Astfel, simptomele apar mai tarziu in evolutia bolii, si catevaodata prea tarziu pentru ca pacientul sa mai poata fi salvat.

Exista un test de screening care se adreseaza persoanelor fara simptome si care poate evidentia polipii precancerosi. Daca acestia exista, medicul va recomanda indepartarea lor endoscopic sau chirurgical, inainte ca polipii sa se transforme in cancer. Este o metoda de preventie sau chiar de diagnosticare a cancerului colorectal intr-un stadiu incipient.

Semnele la care trebuie sa fii atent:

– prezenta de sange in scaun;

– dureri abdominale fara o cauza exacta;

– anemie fara o cauza evidenta;

– scaun creionat;

– tulburari de tranzit cu alternanta intre diaree si constipatie;

– scaderea in greutate inexplicabila.

Daca ai oricare dintre simptomele de mai sus, mergi la un control la medicul gastroenterolog, pentru efectuarea unei colonoscopii. Cu cat cancerul este depistat mai devreme, cu atat sansele de recuperare si vindecare sunt mai mari. In momentul in care cancerul a metastazat, rata de supravietuire la 5 ani este foarte scazuta.

Cancerul colorectal afecteaza in special persoanele trecute de 45 de ani, cu preponderenta barbatii. Daca ai aceasta varsta si ai avut vreun caz de cancer in familie, este bine sa faci un control.


loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


× 1 = unu

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>